Namn och namnsdagar

Vad heter du? Att fråga efter namnet på den vi möter betyder någonting: Jag ser dig! Du är en person med en historia att berätta! Så viktigt är namnet att det tillhör det första vi frågar om, och det första som en människa i fångenskap berövas.

Ett namn är en dröm, är ett hopp …

Vi föds in i världen som länkar i en kedja. I våra namn finns minnen och förhoppningar. Där ryms vackra bilder, eller ljud som låter skönt. Ett namn kan berätta historien om vägen in i livet – som för henne som föddes i blomningstid. Ibland och i vissa språk hör namnen till vardagsprosan. I andra fall är namnens innebörd en hemlighet att utforska. Kanske för att de bär på en okänd historia. Eller för att betydelsen inte är till för allas öron.

I dagens Sverige finns över en kvarts miljon olika namn i bruk (alla stavningar inräknade). Den vanliga almanackans 615 namn speglar svensk kulturhistoria, men inte den svenska befolkningen och de namn som faktiskt bärs av vuxna och ges till barn i Sverige idag. Dags alltså för lite variation – och inspiration!

Följ med på en svindlande resa i vår alternativa namnlängd. Den börjar bland universums stjärnor, dyker sedan ner i det vatten där livet på jorden en gång uppstod, och slutar med de egenskaper och känslor vi planterar i våra barn genom de namn vi ger dem.

 

Visste du att det hebreiska Jochanan (Gud har förbarmat sig) givit upphov till Giovanni, Hampus, Sinéad, Zsanett och 280 andra varianter på olika språk?

Visste du att samma innebörd eller tanke återfinns i namn i helt obesläktade språk? Turkiska Sevgi, grekiska Agapi och kurdiska Evin har alla namn som betyder kärlek. Gioconda [italienska], Ronit [hebreiska], Thabo [tswana] och Yi [kinesiska] är alla namn som har med lycka att göra.