Om oss

Tro och traditioner handlar om viktiga saker. Tillsammans minns vi händelser i det förgångna och formulerar förhoppningar inför framtiden. När vi gör det förvaltar vi samtidigt något stort – mänsklighetens kulturarv. Sedan år 2003 listar Unesco det ”immateriella kulturarvet”. Två firanden som finns på Unescos lista är Nouruz och Vesak. Varje land gör också sin egen lista över levande traditioner. På den svenska finns idag firandet av Tjugondag knut, Purim och Midsommar.

Traditioner är ett verkligen ett levande arv! De flesta av våra firanden befinner sig på global turné, många sedan tusentals år. De har i alla tider färgats och formats av nya sammanhang. Vad händer i Sverige idag? Det vill vi fånga i Mångkulturella almanackan.

Mångkulturellt centrum har sedan 1990 varje år givit ut en mångkulturell almanacka.  Åren 2006–2012 var Svensk Handel medproducent. Innehållet i den bygger på andra internationella almanackor, uppslagsverk, uppgifter från föreningar, församlingar och enskilda. Almanackan gör inte anspråk på att vara komplett. Synpunkter på innehållet välkomnas.

Texterna på webbplatsen är skrivna av Katrin Holmberg, Andreas Ali Jonasson, Susan Juhlin, Malin Jönsson, Sara Lahtinen, Ingrid Ramberg, Wēiwēi Yè med flera.

Kontakta oss på info@mkcentrum.se eller genom vår Facebook-sida.
Följ oss på Instagram.

Mångkulturellt centrum finns i Fittja. Genom forskning, utbildning och konstnärliga uttryck ger vi mångfalden en mötesplats och en röst.

http://mkcentrum.se

Se tidigare års almanackor