Inte djurvän, men djurens vän

Den 4 oktober firas både Djurens dag och Den Helige Franciskus dag. En som gjort varje dag hela året till djurens dag är Martin Smedjeback, som är inne på sitt andra ”Ett år för djuren”.  I år, det andra året, har han avtjänat en månads fängelse för fritagning av djur inom djurindustrin 2015. Ändå vill han inte kalla sig djurvän.

Vad gör du under ditt år för djuren?

Jag skriver en blogg. Föreläser. Arbetar med djurrättsorganisationer. Tillsammans med andra gör vi manifestationer. I november drar vi igång Veganutmaningen, för att inspirera fler att leva veganskt.

Aktionsgruppen Tomma burar, där Martin ingår, gjorde tre fritagningar av djur inom djurindustrin under 2015. Den första gällde grisarna Selma och Louise som fritogs en natt i augusti i Västmanland. Samma vecka simmade Martin och en kamrat ut till en fiskodling i Uppland och befriade en lax som de kallade Justina. Några nätter senare tog sig gruppen in på en äggfabrik i Närke och fritog hönorna Annika, Athena, Ebba, Emilie, Kaisa, Sina, Teresia och Ylva. Alla djuren, utom laxen som släpptes fri, placerades i kärleksfulla hem för att leva sina liv där.

I januari 2016 hölls rättegång. Martin dömdes till en månads fängelse, de andra till villkorlig dom och dagsböter. Brottet var stöld av två grisar och åtta hönor.

Men även om ni räddar ett par höns, eller åtta, så är ju resten kvar.

– Det betyder ändå räddade liv. Om vi tänker att det gällde människor skulle ingen ha sagt att ni räddade bara några. Ett djurs liv värderas så lågt. Men det är ett helt liv. Ni stjäl djuren, säger de. Vi blev dömda för stöld. Men vi kallar det inte stjäla, utan befria. Djurs liv ska inte vara någons egendom. De är inga saker.

Martins engagemang för djur började när han som ung student läste Peter Singers bok Djurens frigörelse. Som barn brydde Martin  inte om djur och han vill inte kalla sig djurvän, han har inget intresse av att ha en vardaglig relation till något djur. Men på sista tiden har han ändå tänkt att han vill lära känna djur bättre.

– Jag har insett att de är fantastiska varelser. Jag tillbringade lite tid på Gotlands djurfristad och då fick jag möjlighet att lära känna en gris. Och vid ett annat tillfälle var jag i Manchester i England inbjuden av en grupp som heter Manchester Pig Save. Då mötte jag också grisar. De är lätta att lära känna. Väldigt sociala djur. Jättefina.

Läs här om Tomma burars fritagning av kalkoner i juli 2016

Om Franciskus

Franciskus av Assisi levde i slutet på 1100-talet och början av 1200-talet. Han är grundaren till franciskanorden. Det finns många legender om hur Franciskus predikade för djuren, bland annat fåglar, och om hur djuren tydde sig till honom.

Franciskus blev helgonförklarad år 1228. År 1980 utsågs han till ekologins skyddshelgon och han är också Italiens skyddshelgon. Hans helgondag är den 4 oktober.

Påven Franciskus, som tillträdde år 2013, har tagit sitt påvenamn efter den helige Franciskus. Och påven har precis som den helige Franciskus visat sig vara en stor förkämpe för miljön och ha ett stort engagemang för jordens fattiga.