Ramadan – att bli påmind om det man tar för givet

matta

Självinsikt och förhållningssätt, det är det viktigaste med ramadan, säger Saadia Hussain. Den muslimska fastemånaden ramadan har börjat nu. Det är en av årets största högtider för många svenskar, en av dem är Saadia Hussain, konstnär och konstpedagog baserad i Stockholm. Saadia har arbetat mycket med frågor om identitet: Är jag en äkta svensk? Är jag en äkta muslim? När hon var inbjuden att medverka i Svensk Hemslöjds jubileumsutställning på Liljevalchs förra året gjorde hon efter mycket funderande en svensk bönematta.

– Jag vill att mattmönstret ska förmedla ett möte mellan en bönematta, svensk natur och en yoga- eller spikmatta. Det är exempel på sådant som är heligt i Sverige idag, för olika människor. För mig handlar mönstret om att hitta hem. Jag vill göra ett nytt landskap, där jag är hemma.

Vad är viktigast med ramadan för dig?

– Det är ens niyat, alltså din avsikt, din självinsikt, ditt förhållningssätt och självdisciplin. Syftet är att bli medveten om hungern och mättnaden i sitt liv, bli påmind om det man tar för givet. Hur har jag det i relation till andra… Man tvingas till att jobba med sig själv! Syftet är inte att enbart avstå från mat och dryck, fastan är en reningsprocess för både kroppen och själen. Man får inte sukta efter mat, bli irriterad, ilsken, skada eller såra någon och det är den största utmaningen. Det är även viktigt för mig att mina två barn får se och förstå vad ramadan innebär. Att vi värderar det vi har och vår skyldighet att dela med oss.

Hur gör du nu när ramadan infaller mitt i sommaren och vi har så långa dagar här?

– För två år sedan blev jag inlagd för extremt låga blodvärden och sen dess har jag, av hälsoskäl, bara kunnat fasta några dagar under ramadan. Istället har jag ansträngt mig för att hjälpa andra med mat, kläder och pengar. Det viktigaste jag har fått lära mig är empatin och medvetenheten och den medmänskliga handlingen, inte bara under fastemånaden utan året runt. Min pappa som är 77 år nu har alltid fastat hela ramadan oavsett årstid.

Saadia Hussain

Saadia Hussain

Har du någon särskild mat som måste finnas med under ramadan?

– Man bryter alltid fastan med en dadel, det är väldigt viktigt för de flesta. I min familj så har vi även alltid haft fruktsallad och fritera pakoras och samosas med chai som förrätt. Sedan ber man sin bön och äter mat lite senare på kvällen. Den måltiden består alltid av flera rätter, mycket grytor med chapati (bröd) och pullao (ris). Jag är uppvuxen i en stor familj, vi var fem syskon, mamma, pappa och morfar som bodde med oss. Ramadan var verkligen en fest som jag minns, och jag kan sakna gemenskapen som var så självklar och naturlig. Nu måste man anstränga sig för att återskapa den gemenskapen och ramadanstämningen.

 Finns det någonting som du tycker är besvärligt med ramadanfirandet?

– Ibland har jag känt mig något utsatt när folk får reda på varför man inte fikar eller äter lunch som resulterat i att många tycker synd om en – ”oh, stackars dig, hur klarar du det” – vilket leder till att man hamnar i diskussioner och förklaringar man inte alltid orkar ta.

Det här inlägget postades i 2. Religiösa dagar, 4. Intervju: helgfirare och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.